EFT - Emotional Freedom Technique

 

Wat is EFT?

EFT, ongeveer vijftien jaar geleden door Gary Craig ontwikkeld in de VS, is een benadering uit de energetische psychologie, een fascinerende nieuwe tak die psychotherapie en energetische geneeskunde met elkaar verbindt. EFT heft verstoringen in het energiesysteem van het lichaam op, met als gevolg dat bepaalde klachten worden verholpen

  • emotionele problemen (stress ten gevolge van angst, boosheid, verdriet, schuldgevoelens...)
  • lichamelijke klachten (hoofd- of rugpijn, hoge bloeddruk, slaapproblemen...).

EFT bevrijdt je uit de greep van ongewenste emotionele automatismen – bijvoorbeeld als iemand steeds angstig wordt bij de gedachte aan een vliegreis. In een sessie kan deze spanning uit het lichaam wegvloeien en de belastende emotie geleidelijk uitdoven. Na de behandeling ervaar je de vrijheid om weer ongehinderd te kunnen vliegen. EFT maakt je vrij van beperkingen en leidt tot meer kwaliteit van leven.

Opheffen van energieverstoringen in het lichaam

EFT werkt met de energiebanen in het lichaam, die al 5000 jaar bekend zijn in de Chinese acupunctuur. Terwijl je innerlijk contact maakt met een specifiek probleem en in een bepaalde volgorde twaalf acupunctuurpunten stimuleert door ze zachtjes te bekloppen, wordt het evenwicht in de meridianen hersteld en de fysiologie van de hersenen positief beïnvloed. Zodra de energetische ontregeling verholpen is, zie je de symptomen verdwijnen.

Bevrijding van bagage uit het verleden

De oorsprong van een groot deel van onze huidige problemen ligt in pijnlijke gebeurtenissen in het verleden. Deze kunnen weer opspelen als de oude wond door een gebeurtenis in het nu getriggerd wordt en dan bijvoorbeeld angst of boosheid oproepen. Zo’n automatische respons kan ons functioneren belemmeren en onze relaties belasten. EFT is gebaseerd op het volgende:

“De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring in het energiesysteem van het lichaam.” (Gary Craig)

Door de energetische behandeling verdwijnen de ongewenste automatische reacties, omdat de koppeling tussen de herinnering en de symptomen in het heden verbroken wordt. Na het EFT proces heeft de pijnlijke gebeurtenis van toen geen emotionele lading meer en komt er innerlijk afstand. Wat rest is neutrale herinnering, zonder emotionele lading.

De positieve veranderingen na dit ontkoppelingsproces zijn duurzaam. De emotionele bevrijding leidt tot emotioneel evenwicht, wat op zijn beurt weer doorwerkt op onze fysieke gezondheid. Onopgeloste emotionele problemen zijn de voornaamste oorzaak van de meeste ziekten en fysiek ongemak.

Combinatie van eenvoud en efficiency

De EFT methode is fascinerend in haar eenvoud en haar grote effect. Hier wordt oude kennis over accupunctuur gecombineerd met recent onderzoek over de relatie tussen emoties en brein en met kennis uit de toegepaste kinesiologie. Door EFT kunnen veel klachten in verbluffend korte tijd verminderen en verdwijnen. Hoe het komt dat EFT werkt is nog niet precies bekend, maar dat het werkt is zeker. Ledereen kan zich deze simpele methode eigen maken en zelf ook toepassen. EFT is fantastisch gereedschap om tot meer levensvreugde, harmonie en innerlijke vrede te komen.

Toepassing

Ik maak gebruik van EFT bij:

  • een breed spectrum van emotionele problemen: angsten, fobieën, traumata, verliesproblematiek, relationele problemen etc.
  • fysieke klachten die een emotionele oorzaak hebben, met name stressgerelateerde klachten
  • negatieve overtuigingen, die vaak ondergronds onze goede voornemens saboteren. EFT is een uitstekend middel om deze programmering stapsgewijs te transformeren naar een constructieve innerlijke houding, wat zich vervolgens weerspiegelt in meer welbevinden en betere prestaties.

Op weg naar innerlijke vrijheid

EFT is een geschikt (zelf)hulpmiddel om ons te bevrijden van emotionele belasting, automatisch gedrag en negatieve programmering die we meedragen en die ons leven beperken. Laagje voor laagje kunnen we deze ballast kwijtraken om steeds meer authentiek te worden en te komen bij onze innerlijke kracht.

Vogels in een kooi zingen van de vrijheid, wilde vogels vliegen.