Hartcoherentie

 

De kracht van het hart

“Ik voel me gestrest.” “Ik ben snel prikkelbaar.“ “Ik ben onrustig en ongeconcentreerd.” Dit soort uitspraken laat zien dat je zenuwstelsel uit balans is. Het trainen van hartcoherentie helpt je om fysiek, emotioneel en mentaal meer evenwicht te vinden. Hartcoherentie, wat een regelmatige afwisseling van het versnellen en vertragen van het hartritme inhoudt, is een indicator voor ons welzijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft een meetbare samenhang laten zien tussen adem en emoties enerzijds en het functioneren van hart en brein anderzijds. Men ontdekte dat het hart verschillende systemen (zenuw-, hormoon- en immuunstelsel) diepgaand beïnvloedt, en daarom van groot belang is voor onze gezondheid, ons welbevinden en ons prestatievermogen.

 

Effecten van hartcoherentie

De hartcoherentiemethode kan ingezet worden om verschillende doelen te bereiken:
• verminderen van stress en stressgerelateerde klachten;
• meer emotionele balans, effectief omgaan met stressvolle en pijnlijke emoties (emotiemanagement);
• betere concentratie, meer helderheid in denken en verhoging van het probleemoplossend vermogen;
• beter keuzes kunnen maken, meer toegang tot intuïtie en de wijsheid van het hart.
Hartcoherentie wordt inmiddels succesvol toegepast in de gezondheidszorg, in psychologische praktijken, het bedrijfsleven, op scholen en in de sportwereld.

 

Hoe bereik je hartcoherentie?

Bewust ademen is cruciaal om tot hartcoherentie te komen. Uit onderzoek is gebleken dat een langzame ademhaling met een frequentie van circa zes ademcycli per minuut tot coherentie leidt. Het hartritmepatroon wordt sterk bepaald door onze emoties. Metingen hebben aangetoond dat mensen in coherentie komen als zij hartkwaliteiten voelen als vreugde, waardering, dankbaarheid en liefde. Servan Schreiber zegt daarover in zijn boek ‘Het brein als medicijn: “Het hart is - wanneer het om ziekte en gezondheid gaat - belangrijker dan de hersenen. Positief denken met je hersenen is zinvol, maar positief voelen vanuit je hart geeft een geweldige impuls aan de gezondheid en aan effectief en creatief functioneren.”

 

 

Biofeedback

Met behulp van bio-feedback kun je met eigen ogen zien in welke mate je coherent of incoherent bent, en hoe je invloed kunt uitoefenen op de zogenoemde hartritme-variabiliteit: de verandering van hartslag tot hartslag. Stel dat je geïrriteerd, gefrustreerd of bang bent, de monitor laat dan een ongeordend patroon van pieken en dalen zien, wat kenmerkend is voor stresssituaties. Als je in een bepaald langzaam, regelmatig ritme gaat ademen en je afstemt op een hartgevoel, verandert je hartritme binnen korte tijd en zie je op de monitor een opeenvolging van glooiende golfjes verschijnen. Dit is een teken dat het zenuwstelsel in balans is en zich in de `veilige modus´ bevindt die optimaal is voor alle lichaamsprocessen.

 

Hartcoherentie trainen

De positieve en diepe effecten van hartcoherentie kun je direct ervaren, omdat deze methode in principe eenvoudig is, maar tegelijkertijd verbluffend snel effect heeft op de lichaamschemie. Natuurlijk is ook hier enige training nodig, net als bij het aanleren van andere lichamelijke bezigheden, zoals fietsen of tangodansen. Na ongeveer zes weken dagelijks drie maal vijf minuten oefenen ontstaan nieuwe verbindingen in je hersenen en raakt je lichaam vertrouwd met deze toestand. Dan ben in staat snel in coherentie te komen en daar gedurende een langere periode in te blijven. Geleidelijk aan leer je de oefeningen succesvol toepassen juist op die momenten, die je als stressvol ervaart.

 

Leven vanuit je hart

Hartcoherentie helpt je om de kracht van het hart overal in te zetten: thuis en op je werk, als je sport of musiceert, en in stress- en conflictsituaties Oefenen met deze methode is een cadeau aan jezelf, omdat het je levenskwaliteit voelbaar en merkbaar verhoogt. Door onze aandacht naar het hart te brengen/Door ons te richten op ons hart kunnen we verschillende niveaus van ons mens-zijn aanspreken: fysiek, energetisch, emotioneel, spiritueel. Ik hoop van harte dat steeds meer mensen hun hart centraal stellen in hun leven en de roep van het hart volgen. Zo kunnen we samen een wereld opbouwen waarin kwaliteiten als respect, waardering, mededogen en vreugde volop aanwezig zijn.

“Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor het oog onzichtbaar.” Saint Exupérie